Damir Dabranin

UVOD

Paradižnik in kumare zaužite v količini 40 g in ribe zaužite v količini 60 g imajo protektivni zaščitni učinek proti pojavu piskanja pri otrocih. Ribe zaužite v omenjeni količini (60 g) zmanjšujejo tudi pojavnost atopije. To je pokazala znanstvena študija, ki je bila objavljena v septembrski (2007) številki Pediatric Allergy Immunology , znano pa je, da imajo ravno ti prehrambeni elementi močen alergološki vpliv, vendar očitno samo v količini, ki je večja od raziskane.


Aspirin v protektivni količini, naj bi po študiji objavljeni maja 2007 v Annals of Pharmacotherapy, pri ženskah obolelih z koronarno arterijsko boleznijo (coronary artery disease –CAD) povzročal rezistenco na aspirin, in tako naj ne bi imel zadovoljiv antitrombotični učinek.

Uporaba antibiotikov, predvsem pa cefalosporinov, zlasti v zgodnjem otroštvu, pomeni veliki rizik k pojavnosti astme. To je pokazala študija Anita L. Kozyrskyj in sodelavcov objavljeno v CHEST. 2007. Objavljamo tudi novejša spoznanja o zdravljenju hude in kronične bolezni, ki večinoma prizadane mladostnike-anoreksiji nervozi, ki pa vodi v stradanje organizma z vsemi posledicami, na koncu je končni izvid-smrt.

To in še nekaj člankov, ki smo jih zasledili na strokovnem medmrežju, objavljamo na naši spletni strani med strokovno tujo literaturo z namenom, da vplivamo na ozaveščenost ljudi in posredno na promocijo zdravja kot takšnega. Članki so zanimivi predvsem zaradi tega, ker postavljajo na glavo dejstva, na katera smo nekoliko navajeni, o katerih smo prepričani, da držijo. To je dobro. To je dokaz, da ne smemo nikoli verjeti v absolutno resnico, vedno mora obstajati dvom, saj je to edina gonilna sila in edina resnica.